CIRCULAIRE SYSTEMEN

CIRCULAIRE SYSTEMEN

De belangrijkste vraag die we onszelf stellen is "Wat is circulair?". Zeker nu de woorden "circulair" en "duurzaam" zwaar overgebruikt worden, beginnen ze hun betekenis te verliezen. Daarom hebben we het afgelopen jaar hard gewerkt om tot een definitie te komen die (1) aansluit bij bestaande theoretische, wetenschappelijke kaders die ook binnen steden, bedrijven en overheden worden gebruikt, en (2) concreet en begrijpelijk is. Hierbij zijn we gekomen tot een combinatie van de definitie van een circulaire economie van de Ellen Macarthur Foundation en het Doughnut Economy model van Kate Raworth.

De definitie van de Ellen Macarthur luidt als volgt: "Een circulaire economie is gebaseerd op de principes van het wegontwerpen van afval en vervuiling, het in gebruik houden van producten en materialen, en het regenereren van natuurlijke systemen." In onze ogen is deze definitie ook van toepassing op evenementen en festivals. Het enige wat deze definitie mist is een grens. Wanneer is de impact van ons festival groter dan het milieu en onze planeet kunnen verdragen? Zo'n grens stellen voor een festival lijkt vergezocht, maar deze gedachtegang heeft sinds de introductie in 2009 enorme belangstelling gewekt binnen wetenschap, beleid en praktijk. In dat jaar introduceerde het Rockström Resilience Center de "Planetary Boundaries". De wetenschappers stelden kwantitatieve planetaire grenzen voor waarbinnen de mensheid zich kan blijven ontwikkelen en gedijen voor de komende generaties. Overschrijding van deze grenzen verhoogt het risico op grootschalige abrupte of onomkeerbare milieuveranderingen. Het Doughnut-model van Kate Raworth gebruikt ditzelfde principe om een 21e eeuw te schetsen, een nieuwe economie die er simpelweg op gericht is de behoeften van iedereen te realiseren binnen de draagkracht van de aarde.

 

Dit jaar hebben we systeem-specifieke doelen geformuleerd voor de volgende zes systemen: energie, hulpbronnenefficiëntie, kunststoffen, reizen & vervoer, water en voedsel. Ons doel is om voortdurend te werken aan het sluiten van zoveel mogelijk kringlopen.

ENERGIE

Doel: Alle energie die de festival deelnemers produceren en verbruiken tijdens de show, de opbouw en de afbraak komt volledig uit hernieuwbare bronnen.

Op het gebied van energie gaan we de uitdagingen van de energietransitie niet uit de weg, sterker nog, we omarmen ze. We werken altijd met een "Smart Energy Plan", waarbij we maximaal gebruik maken van schone energie uit het elektriciteitsnet of andere hernieuwbare bronnen. 

Op DGTL Amsterdam 2019 bijvoorbeeld, hebben we batterijen geïnstalleerd die worden aangedreven door zonne- en windenergie om de volledige show te laten draaien. Op die manier elimineren we diesel verslindende generatoren en schakelen we volledig over op slimme en schone energiebronnen.

GRONDSTOFFEN EFFICIËNTIE

Het doel: In een circulair festival bestaat restafval niet; alle materialen worden tegen de hoogst mogelijke waarde gerecycled. 

Met duizenden (en soms tien- of honderdduizenden) bezoekers overtreffen festivals soms hele bevolkingsaantallen van de steden waarin ze worden gehost. Maar in tegenstelling tot steden zijn festivals tijdelijk: ze worden opgebouwd om een paar dagen later weer te worden afgebroken. Het is dit snelle opbouw- en afbraak proces dat van festivals de perfecte plek maakt om nieuwe circulaire oplossingen, recycle modellen en afval vrije systemen te testen.

 

GRONDSTOF MANAGEMENT PLAN

We zien afval niet langer als afval, maar als een verzameling hulpbronnen. Uit dit idee is het "Resource Management Plan" geboren, een volledig nieuwe kijk op de manier waarop Revolution omgaat met hulpbronnen. In deze overgang verschuift men van het zien van "afval als een probleem" naar "hulpbronnen als een oplossing". Dit vertaalt zich in een totaal nieuw protocol voor de inzameling, scheiding en verwerking van grondstoffen voor, tijdens en na het evenement. Grondstoffen als PET, karton/papier, blik en glas worden verzameld, gescheiden en zo schoon mogelijk gemaakt, zowel front- als backstage, om de kans op hergebruik met een hoge waarde te maximaliseren. Op deze manier gaan we een nieuwe dialoog aan met bezoekers, partners, gemeente, schoonmaak partijen en verwerkingsbedrijven.

MATERIAALSTROOM ANALYSE

Het belangrijkste onderdeel van elke duurzaamheidsstrategie is de nulmeting of -analyse. Veranderingen nastreven zonder een duidelijk overzicht te hebben van de impact van het evenement is zeer inefficiënt. Daarom moet de eerste prioriteit zijn om een grondig inzicht te krijgen in het metabolisme van het evenement: de grondstofstromen die het festival binnenkomen en verlaten, en de verschillende soorten impacts die deze stromen met zich meebrengen. Om dit te bereiken is een Material Flow Analysis (MFA) het perfecte instrument. De MFA kwantificeert de stromen van materialen, energie en water die door het festival stromen. Bekijk hieronder de MFA die we voor DGTL hebben gemaakt.

PLASTIC

Hardcups zijn een effectieve manier om afval te verminderen en bezoekers meer te leren over duurzaam gedrag. Drankjes worden niet langer geserveerd in wegwerp softcups, maar in een herbruikbare hardcup. Dit heeft niet alleen een enorme impact op de hoeveelheid plastic afval die wordt geproduceerd, maar laat bezoekers ook nadenken over hun huidige 'lineaire' gedrag (take-make-waste) en het biedt een nieuw perspectief op het hergebruik van kostbare grondstoffen

Het hardcup systeem kan in twee vormen worden toegepast:

Terugbetaalbaar statiegeldsysteem: de bezoeker betaalt een extra bedrag voor de hardcup, bovenop de reguliere prijs van een drankje. Dit bedrag is een statiegeld en stimuleert de bezoeker om de hardcup te houden in plaats van deze als afval op de grond te gooien. Als de bezoeker besluit de hardcup terug te brengen naar de bar, dan wordt het betaalde statiegeld in mindering gebracht op de volgende bestelling. Als ze de hardcup terugbrengen naar het aangewezen "hardcup-inzamelpunt", krijgt de bezoeker X tegoed terug.

Niet-terugbetaalbaar statiegeldsysteem: de bezoeker betaalt een extra bedrag voor de hardcup, bovenop de normale prijs van een drankje. In dit geval is de extra betaling een niet-terugbetaalbaar statiegeld. Dit betekent dat de bezoeker de hardcup koopt. Na betaling van de hardcup is de bezoeker eigenaar van de beker en mag hij/zij deze mee naar huis nemen.

 

REIZEN & TRANSPORT

Vervoer van mensen en goederen is niet zomaar iets. Het maakt deel uit van wie we zijn: het voorziet in onze dagelijkse behoeften, het voedt onze dromen en maakt deze dromen waar. Nu onze samenleving wordt geconfronteerd met uitdagingen als bevolkingsgroei, verstedelijking en vervuiling, is het meer dan duidelijk dat onze transportmiddelen aan verandering toe zijn om deze uitdagingen het hoofd te bieden en hun vitale rol in ons dagelijks leven te behouden.

Laten we streven naar naadloze stedelijke mobiliteit die sneller, veiliger en schoner is dan dat het vandaag de dag is.

Doel: In een circulair festival worden de broeikas gasemissies van reizen en transportbewegingen (scope 1, 2, en 3) volledig geëlimineerd.

We investeren veel tijd in het verduurzamen van het vervoer van bezoekers, artiesten, en leveranciers. Nederlandse bezoekers worden gestimuleerd om te voet, op de fiets of met het openbaar vervoer te reizen in plaats van met de auto. Bezoekers uit het buitenland krijgen pakketten aangeboden met duurzame reismogelijkheden per trein. Ook onze artiesten stimuleren we om waar mogelijk met de trein te reizen. Voor de artiesten die met het vliegtuig moeten vliegen, bieden we de mogelijkheid om hun CO2-uitstoot te compenseren met onze CO2-tool. Ook moedigen wij onze leveranciers actief aan om over te stappen op een elektrisch wagenpark. Waar dit niet mogelijk is, moedigen we hen aan om blauwe diesel te gebruiken en efficiëntere routes te rijden.

 

CO2 TOOL

Met onze CO2-tool kunnen bezoekers, artiesten en leveranciers de uitstoot van hun reis naar ons festival berekenen en compenseren. Nadat gebruikers hun CO2-uitstoot hebben berekend, bieden we hen de mogelijkheid om deze te compenseren. Compensatie is een manier om CO2-uitstoot om te zetten in een geldwaarde, die op zijn beurt besteed kan worden aan een compensatieproject. De berekening van de compensatiewaarde is afhankelijk van het compensatieproject.

Wij hebben 20 ton CO2 gecompenseerd. Voor dit bedrag kunnen we DGTL volledig bouwen, laten draaien en afbreken. Dit staat gelijk aan twee keer een auto rond de wereld rijden.

 

WATER

Binnen het watersysteem van de toekomst wordt op duurzame wijze water aan de aarde onttrokken en worden zoveel mogelijk nutriënten uit afvalwater teruggewonnen. Zijn urine en poep smerig? Zeker niet, in feite zijn het bronnen van waardevolle hulpbronnen.

Doel: In een circulair festival blijft de waarde van water behouden, wordt het oneindig gerecycled en worden energie en voedingsstoffen uit afvalwater teruggewonnen.

 

CIRCULAIRE SANITAIRE KETENS PROJECT

Daarom voert DGTL dit jaar een grootschalige pilot uit voor een blauwdruk voor circulaire sanitatie. DGTL dient hierbij als living-lab en eventuele succesvolle innovaties uit deze pilot kunnen worden toegepast op andere evenementen en stedelijke omgevingen.

Wat houdt een circulaire sanitaire blauwdruk precies in? Dit betekent simpelweg dat DGTL urine en poep gescheiden gaat opvangen binnen één van de toiletgroepen, door middel van nieuwe urinoirs en composttoiletten van Wetbox. Voor vrouwen wordt er zelfs geëxperimenteerd met een nieuw concept voor "vrouwenurinoirs" om de vrouwenurine zo zuiver en onvervuild mogelijk op te vangen.

Tijdens het festival zal de innovator Peter Scheer van Semilla de urine filteren en zuiveren met behulp van ruimtevaarttechnologie, waardoor er weer een schone stroom grijs water ontstaat. Deze stroom is bewezen schoon genoeg te zijn om de andere toiletgroepen door te spoelen. Zo ontstaat een gesloten waterkringloop, terwijl uit de urine ook waardevolle grondstoffen worden teruggewonnen, zoals struviet en fosfaat. Deze stoffen kunnen worden gebruikt voor bemesting. Bovendien wordt de geproduceerde stroom uitwerpselen apart ingezameld en uiteindelijk door Stichting Rondgang verwerkt tot compost.

ETEN

Doel: In een circulair festival wordt voedsel waar nodig duurzaam en lokaal ingekocht, met een lage ecologische voetafdruk in combinatie met het ontwerpen en op de markt brengen van gezondere voedingsproducten.

Een essentieel onderdeel van de transitie is het voedselsysteem. Elk jaar integreren we systeemdenken, stellen we wetenschappelijk onderbouwde doelen en werken we samen met verschillende stakeholders om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Dit is gericht op samenwerking, het minimaliseren van emissies door het gebruik van plantaardige producten en zoveel mogelijk reststromen, een efficiënte keuken, minder transportbewegingen, en grondstoffen in plaats van afval.
 

CIRCULAIRE FOODCOURT

Wat betreft het voedselsysteem werken we met een Circulair Foodcourt. Dit houdt in dat het festival zoveel mogelijk duurzame cateraars in dienst heeft die werken met lokaal geproduceerde plantaardige producten en koken volgens circulaire principes. Daarnaast past Revolution de infrastructuur van het foodcourt zo aan dat alle organische reststromen (waaronder biologisch afbreekbare borden, bestek en servetten) centraal worden verzameld om te worden omgezet in compost. De compost wordt vervolgens weer gebruikt door (stads)boeren voor de productie van groenten en kruiden voor toekomstige evenementen.